De ziekte van Lyme

Tijd om buiten te zijn want het is juli en volop zomer.

De teek, die de borrelia bacterie kan overdragen en daarmee de ziekte van Lyme gaat nu op zoek naar een gastheer om zich te voeden.

Als we er op uit trekken is het goed te letten op de juiste kleding, en onszelf na het buiten zijn zorgvuldig na te kijken.

Om de kans op een tekenbeet te verkleinen kunnen we een aantal essentiële oliën gebruiken met een teekafstotende werking, zoals: kurkuma, oregano, tijm, citroengras, rozengeranium, pepermunt, tea tree.

De beste bescherming blijft een gezond immuunsysteem dat in staat is om de bacterie te vernietigen of de groei ervan onder controle te houden.

Als we een beet oplopen is het belangrijk de teek zo snel mogelijk rustig te verwijderen, en de plek van de beet een paar weken in de gaten te houden.

Als er sprake is van infectie verschijnt er vaak, maar niet altijd, een rode ring op de huid. Door de huisarts wordt dan standaard een antibioticakuur voorgeschreven. Dit heeft echter ook nadelen. Langdurig gebruik van antibiotica verstoort de darmflora en de immuniteit, en verlaagt de weerstand voor infecties.

De diagnose is bovendien moeilijk, of je wel of niet met Lyme gediagnosticeerd wordt, de diagnose kan in beide gevallen verkeerd zijn.

Omdat we in de klassieke homeopathie niet de diagnose, maar het totale klachtenbeeld gebruiken om een passend middel te vinden, kunnen we een behandeling starten zodra er klachten ontstaan.

Naast de vroege symptomen kunnen er chronische lyme klachten ontstaan, of het post-lymesyndroom. Beiden kunnen alleen voorkomen of volledig genezen worden door de natuurlijke immuniteit te versterken en door het aanpakken van alle factoren die bijdragen aan chronische ontsteking. Klassieke homeopathie kan hieraan, naast het werken aan een gezonde voeding en leefstijl, een belangrijke bijdrage leveren.